Dunakeszi Terminál – Egy hiánypótló stratégia első lépései?

A gazdasági operatív törzs döntéseiről számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban. A bejelentett beruházások közé tartozik egy intermodális logisztikai központ létrehozása Dunakeszin, amely biztosítja a Budapesttől északra fekvő ipari körzetek logisztikai igényeinek kielégítését. A fényeslitkei és a zalaegerszegi beruházás után tehát újabb terminál épülhet, prosperál Magyarországon a intermodalitás és ha ránézünk Európa tematikus térképére 
< https://www.intermodal-terminals.eu/database > van is hova fejlődnünk.

Madártávlatból nézve jól látható, hogy Franciaország kivételével Nyugat-Európát ma már sűrűn szövi át a intermodális terminálok hálózata, sőt régiónkban is fehér foltként virít hazánk. Jól látható, hogy nagyobb vasúti és közúti áruszállítási csatornák mentén a határainkon kívül épültek fel azok a terminálok, amelyek például olyan nagy nyugat-magyarországi ipari központokat szolgálnak ma ki, mint Győr, Esztergom, vagy Tatabánya. A legnagyobb ipari központjaink tehát intermodális logisztikai szolgáltatásokat ma vagy Budapestről, vagy a határainkon kívülről veszik igénybe.

A Dunakeszi lokáció kiválasztása ebből a szempontból akár meglepőnek tűnhet, hiszen mind az autópálya hálózatunk, mind a vasúti hálózatunk fő áruszállítási útvonalai elkerülik a települést, de legalább is ezek végpontjaiban találhatók. Ugyanakkor a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, elsősorban a dél-koreai Samsung beruházásai mégis indokolttá teszik a fejlesztést. Üdvözlendő tehát, hogy a kormány összehangolt gazdaságfejlesztési döntések mentén hozza meg döntéseit, de az új logisztikai központ nem lesz alkalmas arra és tulajdonképpen nem is célja, hogy érdemben hozzájáruljon az intermodális átterelés nagyobb léptékű fejlesztéséhez országosan.

Összehasonlítva a nyugat-európai országok hálózataival, figyelembe véve a már bejelentett vasúti fejlesztéseket (V0 vonal, Belgrád-Budapest vasútvonal) és áttekintve a működő terminálok kapacitás kihasználtságát, hasonló átfogó gazdaságfejlesztési megközelítéssel érdemes lenne mérlegelni a gazdasági kormányzatnak új projektek fejlesztését. Jól megválasztott lokációban kialakítandó új kombi terminálok telepítésének nagyon is helye van.

 

Írta: Ilg Péter
MEGTÉRÜLÉS SZÁMÍTÁS

PMI Logistics Solutions Kft.
Tel: +36 30 985 3736
Email: tanacsadas@pmi.co.hu

EBOOK LETÖLTÉS
Bezár