MTM metódus alkalmazása a gyártásellátás tervezésében

Gyártó vállalatoknál gyakori kihívás annak kiszámítása, hogy a termelési kapacitások növelése milyen változásokat igényel a termelés logisztikájának szervezésében. A termelési volumen növekedése a logisztikai rendszer teljesítménynövelését is igényli, ezért ennek optimális újratervezése elengedhetetlen.
Általánosságban elmondható, hogy a termelő vállalatok körében az aktuálisan működtetett logisztikai folyamat megszokáson alapuló munkamódszerként fejlődött, így nincs ismeretük arról, hogy a logisztika szervezése mennyire optimális, és milyen a valós kihasználtsága. Ez önmagában is potenciális veszélyt, illetve veszteséget jelenthet a vállalat számára.

A gyártásellátás tervezéséhez elengedhetetlen a feladatok időigényének pontos meghatározása. Ehhez olyan időigénymegállapítás szükséges, amely kellően hatékony teljesítményt biztosít, melyet a munkatársak egész műszakon át tartani tudnak. Az MTM világszerte a legjobban elterjedt eszközrendszer a munkafeladatok időigényének tervezésében, amelyet globális standardként fogadnak el a termelő vállalatok.

Miben több az MTM eljárás, mint az időmérésen alapuló módszerek?

Az MTM módszerrel a munkafolyamatot standard elemekre bontjuk és ezekhez időértékeket rendelünk, vagyis a munkamódszer határozza meg az időt. Fő vezérelve a kezdettől helyesen kialakított munkarendszer, amely biztosítja egy új tevékenység indításakor is a termelékenység és a költségek optimális szintjét. Tehát az MTM módszer alkalmazható már a nulladik időpillanattól, azaz már a logisztikai rendszer tervezésétől.
 Az MTM lehetővé teszi a teljes értékteremtési folyamat mentén a szűk keresztmetszetek, illetve tartalékok felismerését és realizálását. Ez a képesség az időfelvételen alapuló módszerek esetében hiányzik, hiszen ott már egy létező folyamat lemérése történik, amely megannyi rejtett tartalékot tartalmaz. Időméréses módszereknél általában a mintavétel nagysága sem elegendő az emberi teljesítőképesség szórása miatt. Az MTM további előnye, hogy a módszerleírás reprodukálható, illetve nemzetközileg elismert időstandardokat és kódokat használ, így a világon bármely MTM szakember számára olvasható és értelmezhető.

Logisztikai rendszer tervezésekor az MTM Logisztika építőelemeket alkalmazzuk, mely kiegészül az MTM UAS folyamatépítőelemekkel. Az MTM Logisztika használatának eredménye, hogy az egyes logisztikai folyamatokhoz egységidőket tudunk rendelni, melyekből kiszámítható a rendszer teljes műszakos kapacitása és erőforrásigénye. Ezáltal eredményül kapjuk, hogy egyes részterületekre mekkora humán, illetve eszközerőforrás szükséges a logisztikai feladatok teljesítéséhez. Továbbá részletes képet kapunk az erőforrások kihasználtságáról is. A megfelelő munkamódszer kialakításának köszönhetően a modell a termelési kapacitásváltozások esetén is újra használható, reprodukálható.
Az MTM módszer használata a logisztikai folyamat és layout tervezéssel kiegészülve, illetve a helyes eszköz és tárolási technika megválasztásával képes biztosítani az optimális logisztikai rendszer kialakítását a termelő vállalat számára a termelési volumenek változása mellett.

Logisztikai tudás + MTM módszer = Optimális logisztikai rendszer

 



Írta: Ilg Péter
MEGTÉRÜLÉS SZÁMÍTÁS

PMI Logistics Solutions Kft.
Tel: +36 30 985 3736
Email: tanacsadas@pmi.co.hu

EBOOK LETÖLTÉS
Bezár