Logisztikai koncepciótervezés szerepe egy raktár építésekor

Egy raktár építésekor az első lépés egy, a vállalat igényeire szabott logisztikai koncepció kialakítása. Egy raktár tervezése hosszú időtávra történik, ezért nagyon fontos, hogy az aktuális és a lehetséges későbbi igényeknek is a lehető legjobban megfeleljen az épület. Ezért a testreszabottság és a többcélú felhasználhatóság közös optimumát kell megtalálni.

Egy raktár tervezése több szakterület részvételével zajlik: építész tervezők és az anyagmozgatási- és tárolási technológia beszállítói. Az építész tervezők teljes részletességgel meg tudják tervezni az épületet, de azt nem tudják, hogy a raktár működtetőjének hosszú távú igényeihez milyen épület felelne meg pontosan. Az anyagmozgatási- és tárolási technológia beszállítók pedig a saját termékpalettájukról válogatnak, amikor egy-egy rendszert megterveznek.

Logisztikai tanácsadóként tapasztaljuk, hogy amennyiben egy megbízónk már az első lépésben egy tanácsadó által kidolgozott logisztikai koncepció megalkotása mellett dönt, a koncepcióalkotásba fektetett pénz mindig többszörösen behozza az árát. Minél később kapcsolódunk be egy raktár tervezésébe, annál szűkebb a mozgástér a raktár hatékonyságának maximalizálására.
Az optimális épület koncepció hosszú távon meghatározza, hogy az adott épületben a logisztikai folyamatok a leghatékonyabban működjenek, a változásokra való reagálás képességének megtartása mellett.
Nagyon fontos, hogy a raktár paraméterei a logisztikai szempontok figyelembevételével legyenek meghatározva. Ilyen például a csarnokok mérete, melynek a hosszú távon szóba jöhető tárolási technológiákhoz kell alkalmazkodnia, vagy a belmagasság, amelynek számításakor nem csak a tárolandó egységrakományok magasságát kell figyelembe venni, hanem a komissiózáshoz szükséges magasságot is. A raktárnak továbbá elegendő manipulációs területtel kell rendelkeznie a kívánt kibocsátás eléréséhez, továbbá a kapukat, rakodási területeket a szóba jöhető rakodási és szállítási módokhoz kell igazítani.

A helyes logisztikai koncepció kidolgozásával elkerülhető, hogy később, az építés vagy a tárolórendszerek beszerzésekor jelenjenek meg többletköltségek, illetve biztosítható, hogy a raktár hozza az elvárt hatékonysági szintet. A terveken történő utólagos módosításoknak mindig nagyobb a költsége, mint a kezdetektől helyes koncepció alkalmazásának.
Írta: Ilg Péter
MEGTÉRÜLÉS SZÁMÍTÁS

PMI Logistics Solutions Kft.
Tel: +36 30 985 3736
Email: tanacsadas@pmi.co.hu

EBOOK LETÖLTÉS
Bezár